PROJECTE

ELS ESTILS DE LA MÚSICA


Aquest curs farem un viatge pels estols de la música (moderna)
Clica per obrir el mapa conceptual dels estils:

GOSPEL 1900-1920
Comença el tràfic d’esclaus de l’Àfrica cap Amèrica. 


En el s. XIX els negres americans procedents d’Àfrica, ja tenen una cultura molt diferent a la dels seus avantpassats. Els esclaus negres comencen a fer cants en els seus llocs de treball ( camps de cotó,vies de tren, treballs forçats…) els Worksongs, era una manera de poder suportar les dures jornades  i mantenir el “ritme” del treball

Les comunitats negres lloaven a Déu cantant en les esglèsies i d’aquí neixen els espirituals negres. Eren cants religiosos per resar i molts provenien dels worksongs. 


El gospel es canta amb agrupació coral. Pot anar acompanyat d’un petit grup d’instruments ( bateria, piano, baix i guitarra) o poden cantar a capella. Molt sovint s’acompanyen d’una pandereta i picant de mans. 

L’estructura d’aquest cant és com les nostres cançons populars: estrofa- tornada. Normalment l’estrofa la canta un solista (ladder, capellà) i la tornada el cor, o bé el cor el que va fent són respostes al solista per confirmar el que va cantant.

Resultat d'imatges de gospel


BLUES 1910-1930El Blues és un gènere musical nascut entre els esclaus negres dels Estats Units amb influències de la música africana.
En les plantacions de cotó els esclaus cantaven les anomenades worksongs o cançons de treball origen del Blues.
Els blues primitius, de forma predominantment vocal. Els temes de blues són la desesperació, la desgràcia, la frustració, el treball mal pagat, l’ésser estimat perdut i d’altres realitats quotidianes.
Al principi s'utilitzaven instruments molt senzills autofabricats i més tard les guitarres acústiques, el piano i l'harmònica i finalment molts més.

B.B. KINGJAZZ 1920-1950COUNTRY 1920-1930SWING 1930-1940

RUMBA 1930-1940

BUGUI- BUGUI 1930-1940

SOUL 1955-1960
La música Soul és un estil de música que prové de la fusió del gospel amb el Rhythm and blues (R&B). Va aparèixer als Estats Units a la dècada del 1950. La paraula soul significa "ànima" en anglès.
Deriven del soul els estils: Funk i Disco
La música soul neix durant els temps de lluita pels drets civils, marcada per líders com Martin Luther King, en els quals estava naixent la consciència racial i estaven a l'ordre del dia els motins del carrer.

ARETHA FRANKLIN


SAM COOKE

ELECTRÒNICA 1955-1960

ROCK&ROLL 1955-1960
  
          

FUNK 1960-1965
 • Música per ballar
 • Baix, bateria, guitarra, piano elèctric
 • El baix i la percussió hi són molt importants
 • Els baxistes utilitzen l’slap
 • Compàs 4/4
 • La paraula funk significa una olor forta
JAMES BROWN

Resultat d'imatges de JAMES BROWN


POP 1965-1970
 • Una guitarra elèctrica és la principal, la que fa la melodía, l’altra guitarra elèctrica és la rítmica, la que fa els acords
 • El baix elèctric toca les notes greus que fa de “coixí” a la melodía i que juntament amb La bateria proporciona una base rítmica i marca el ritme. La percussió és lineal i repetitiva.
 • Té l'estructura: ESTROFA-  TORNADA.
 • És música melòdica i enganxosa, assimilable pel gran públic.
 • La veu hi té molta importancia.
MICHAEL JACKSON
Resultat d'imatges de michael jackson
NEW AGE 1965-1970

REGGAE 1965-1970
 • És un gènere musical que es va desenvolupar inicialment a Jamaica des de finals de la dècada de 1960.
 • Es basa en un estil rítmic que es caracteritza per talls regulars sobre una música de fons tocada per la bateria rítmica, coneguda com a "Beat", i la bateria, que es toca en el tercer temps de cada compàs.
 • Se l'associa amb el moviment rastafari.
 • Les lletres de cançons reggae van lligades amb la crítica social, malgrat que moltes cançons aborden temàtiques més lleugeres, amb temes més personals, com l'amor i la socialització.

BOB MARLEY

Resultat d'imatges de BOB MARLEY


HIP- HOP 1975-1980

DISCO 1975-1980
 • Gènere de música de ball derivada del pop que va barrejar elements anteriors com el funk, el soul i el R & B, amb tocs llatins
 • Es va popularitzar en sales de ball (discoteques) a mitjans dels anys 70
 • Les cançons estaven estructurades, generalment, amb veus reverberades sobre un ritme repetitiu de 4/4.
 • Sintetizador, Drum Machine, Loops, percussions, Guitarra, Seqüenciador, Teclat, Sampler.
 • Surten les “disco dives”, grans cantants de soul, funk o R&B, que treballaven amb les productores, gravant  parts vocals impressionants
 • En lloc de deixar la secció rítmica com acompanyament, els canals de baix i bateria passaven a tenir un primer pla i l’orquestra i la veu de la cantant quedaven per sota.
 • Va començar a declinar als anys 80, però va influir a la música de ball electrònica (Dance) dels anys 80- 90 i als gèneres HOUSE o el TECHNO.
GLORIA GAYNOR


BEE GEES
Resultat d'imatges de BEE GEES
DANCE 1980-1990

RAP 1980-1990

REGGAETON 1990- 2000

EL PROJECTE DE MÚSICA

El projecte que desenvolupem des de l'àrea de música es podria definir com un centre d'interès en el qual es treballen tots els blocs (cançó, audició, moviment, llenguatge musical i conjunt Orff)

Aquest projecte s'inicia durant el segon trimestre i acaba al tercer.

Els alumnes també realitzen recerques en les quals amplien els coneixements de la temàtica. Aquestes recerques es van presentant als grups classe, després s'organitzen en un plafó informatiu.

Al llarg del projecte es va construïnt un mapa visual on hi anem concretant els aprenentatges portats a terme.


CARACTERÍSTIQUES:
 • Oferir ventall ampli i divers musical
 • Donar l’oportunitat de que coneguin estils de música que habitualment no escolten i difícilment els hi són propers
 • Treballar mancances
 • Moment social i escolar
 • Es genera l’interès partint de les activitats que es proposen a l’aula. Els alumnes descobreixen noves músiques (escollides amb criteri pedagògic) i s’intenta fomentar la motivació
 • El tancament del projecte es fa realitzant una mostra de música. La qual es fa a partir d'una selecció d’activitats. Treballades més a fons i pensades per a un públic (saber estar, saber-se controlar, saber comunicar...). Tots els alumnes hi participen 

17 comentaris:

 1. Aroa Moreno 5è A Blenas17 de març de 2015 a les 13:49

  Son molt xulos els videos Blanca m'encantan els del ball contemporani

  ResponElimina
 2. Blanca ,molt xulus els exemples de dansa contemporania. M'han encantat!!

  ResponElimina
 3. Gràcies Lucia!
  Avui ens veiem a classe!

  ResponElimina
 4. Hola Blanca ,son molt xules els vídeos de dansa contemporánia, he apres mes paseos.m'han encantar!!!

  ResponElimina
 5. hola Blanc sóc la Maria de 5è b i ya he vist tots els videos que has penjat al bloc de música a la pestaña de projerctes gracias blanca .M'han agradat molt .

  ResponElimina
 6. Blanca la faja podia tener linias o no?

  ResponElimina
 7. gracies blanca ja me lo he pogut descarregar les cancons
  DEL PAU

  ResponElimina
 8. Hola Blanca sóc la Maria de 6éb gracies per cantar,i portar aquestes cançons tant boniques.Tots aquest anys,amb tu estic aprenent tot lo millor del món. I sempre a música sempre vinc lo més possitiva per fer-ho cada vegada millor. I més quan hi ha una professora tant bona com tú, que es diu Blnca que ets tú.gràcies per fer-nos arribar tant lluny no m'esperava aixó mai ets la millor que he vist.t'ho prometo Blnca. sense tú ni a l'escola ni a música no és lo mateix mai guapa!!!!!

  ResponElimina
 9. Maria! Les teves paraules m'han emocionat molt!!! Moltes gràcies!!! Aquests moments fan que tot valgui la pena. Una abraçada!

  ResponElimina
 10. igualment Blanca ets la millor. sóc la maria de les foques.

  ResponElimina